Ben jij al bezig met het verduurzamen van je woning? Sinds 1 januari 2020 moeten alle nieuw gebouwde huizen energieneutraal zijn. Een zogeheten Nul op de Meter-woning. De woning wekt dan evenveel energie op als deze verbruikt. Maar hoe pak je het aan als je van jouw bestaande woning een Nul op de Meter-woning wil maken?
Zo’n 15% van ons totale energieverbruik is afkomstig van Nederlandse huizen. Door meer isolatie en betere CV’s is dit al meer dan vroeger, maar het kan beter. Als jij echt aan de slag wil met een energieneutrale woning, dan is het toewerken naar een Nul op de Meter-woning een goede oplossing.
Stap 1: naar een Nul op de Meter-woning met kleine verbeteringen
Het energieneutraal maken van jouw woning hoef je niet gelijk groot aan te pakken. Ook kleine verbeteringen tellen. Voorbeelden hiervan zijn de verwarming uit zetten in ruimtes waar je deze niet gebruikt. De lampen vervangen voor led lampen of het gebruiken van een waterbesparende douchekop. Deze stappen maken al het verschil.
Stap 2: isoleer je woning
De volgende stap is het isoleren van de woning. Hiermee breng je snel het gasverbruik terug. Dat zorgt ervoor dat je energierekening ook lager wordt. Start met het isoleren van de vloer en spouwmuren. Hierna kun je aan de slag met dakisolatie en het laten plaatsen van HR+++ glas. Tref je ten minste twee maatregelen? Dan kom je in aanmerking voor een subsidie van 30%.
Stap 3: minimaliseer je gasverbruik
Het gasverbruik terugbrengen is ook onderdeel van het proces. Het koken op een inductieplaat is hier een goed voorbeeld van. Een warmtepomp en/of een zonneboiler zorgen voor warm water en helpen bij het verwarmen van je huis. Als je ook een vloerverwarming hebt of andere lage temperatuurverwarming, kan je zelfs helemaal van het gas af.
Stap 4: duurzame energie opwekken
Wil je helemaal van het gas af? Dan heb je meer elektriciteit nodig. Dit wek je zelf gemakkelijk op met zonnepanelen. Of door een aandeel in een windmolenpark of zonneweide te nemen. De zonneboiler en warmtepomp die eerder al genoemd zijn, helpen om duurzame energie op te wekken.
Stapje voor stapje naar een Nul op de Meter-woning
Ben jij ook op de hoogte van de kasten van een Nul op de Meter-woning? Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bedragen die zo’n € 16.000. Voor veel woningeigenaren is dit een flink bedrag. Het is daarom verstandig om niet alles tegelijk aan te pakken. Met een paar duizend euro kan jij al een belangrijke eerste stap zetten zoals het isoleren van de woning. Ook is de verwachting dat dure maatregelen zoals warmtepompen en zonneboilers de komende jaren goedkoper worden.
Maak vrijblijvend een afspraak met onze adviseur Duurzaam Wonen!
Wil je aan de slag met een Nul op de Meter-woning, maar heb je niet voldoende (spaar)geld? Er zijn verschillende mogelijkheden om deze verduurzaming te financieren. Dit kan via je hypotheek of een groene lening. Wil jij daar meer over weten? Maak dan vrijblijvend een afspraak met ons! Als Erkend Financieel Adviseur én Adviseur Duurzaam Wonen vertel ik jou hier alles over. Download ook eens onze verbouwingshypotheek whitepaper voor meer informatie!