Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Bel +31 (0)76 766 00 40 of mail info@dutchuncles.nl

Beleggen voor jouw pensioen. Klinkt spannend, maar dat is het eigenlijk niet. Toch zien veel Nederlanders beleggen nog altijd als gokken. Maar beleggen voor je pensioen is heel wat anders dan met uw pensioengeld in de zak de roulettetafel in Holland Casino opzoeken. Beleggen voor je pensioen is een stuk saaier. Levert doorgaans ook flink wat meer rendement en belastingvoordeel op, trouwens. Van dat belastingvoordeel mag je alleen profiteren als je een pensioentekort hebt. Beleggen is dus een belangrijk middel als jij zelf pensioen spaart.

Profiteren van de nodige belastingvoordelen

Dat wil zeggen: je bouwt geen of te weinig pensioen op bij een werkgever of je bent zzp’er en hebt helemaal geen pensioenregeling. Dat pensioentekort wordt ook wel jaarruimte genoemd. Deze jaarruimte is persoonlijk en afhankelijk van je inkomen en pensioenregeling bij een eventuele werkgever. Je mag jaarruimte alleen storten op een speciaal daarvoor bestemde pensioenrekening. De pensioenrekening-beleggen is zo’n rekening. Die rekening is echt bedoeld voor jouw pensioen: je kunt het geld niet zomaar opnemen vóór je AOW-leeftijd en laat het vanaf uiterlijk 5 jaar na die AOW-leeftijd periodiek uitkeren.

Daartegenover staan wel de nodige belastingvoordelen: jij mag je jaarlijkse inleg aftrekken van je belastbare inkomen én je betaalt geen vermogensbelasting over het bedrag. Als je met pensioen gaat, laat je het bedrag uitkeren. Je betaalt dan alsnog belasting, maar (waarschijnlijk) wél tegen het lagere AOW-tarief. We kunnen je geen kant en klaar vooruitzicht voorschotelen van dit belastingvoordeel. Dat is namelijk afhankelijk en uw jaarruimte is dus altijd hoger of lager dan die van uw echtgenoot, familielid of buurvrouw. Wel kunnen we natuurlijk een voorbeeld geven. Hieronder gaan we uit van iemand die €34.000 per jaar verdient en geen pensioen opbouwt bij een werkgever. Diens jaarruimte is dan €2860. We gaan ervan uit dat diegene 40 jaar lang de jaarruimte benut.

Omschrijving Bedrag Toelichting
Jaarruimte €2.860 Gebaseerd op de cijfers van 2020
Ingelegd bedrag over 40 jaar €114.400 Ervan uitgaande dat jaarruimte ieder jaar volledig benut wordt
Belastingvoordeel per jaar €1.068 Ervan uitgaande dat diegene met een salaris van €34.000 belasting in schijf 1 betaalt en dus 37,35% belasting terugkrijgt van zijn gestorte jaarruimte.
Belastingvoordeel over 40 jaar €42.720
Bespaarde vermogensbelasting over 40 jaar €6.949 Ervan uitgaande dat het totale bedrag anders in box 3 zou zijn aangehouden
Betaalde belasting over pensioenuitkering €22.250 Ervan uitgaande dat diegene na de AOW-leeftijd 19,45% belasting betaalt over diens uitkering
Totaal behaalde belastingvoordeel €27.419 Totale belastingvoordeel tijdens opbouwfase minus totale betaalde belasting tijdens uitkering

Cijfers zijn gebaseerd op fiscale cijfers van 2020. De berekening van de jaarruimte en de belastingtarieven kunnen per jaar verschillen. In het bovenstaande voorbeeld is geen rekening gehouden met behaald rendement.

Is de bovenstaande situatie vergelijkbaar met de jouwe? Dan gunt de Belastingdienst je dus mogelijk ieder jaar zo’n €1.000 aan belastingvoordeel. Dat is snel verdiend over een storting van nog geen €3.000. Maar als u belegt voor uw pensioen, dan wilt u natuurlijk niet dat dat snel verdiende geld in rook opgaat door kelderende koersen. Maar hoe reëel is dat eigenlijk? Belegt u met uw geld? Dan weet u zeker dat uw geld op een zeker moment minder waard wordt. Maar dat is niet erg. 

Rendementen van sparen zijn gebaseerd op gegevens van de rente op vrije spaarrekeningen van De Nederlandsche Bank (sparen) en de MSCI World Index (beleggen) van januari 2004 t/m augustus 2020. Er is gerekend met een inleg van €238 per maand (€2860 per jaar) en er is geen rekening gehouden met aftrek van kosten. U ziet dat het rendement van beleggingen in de afgelopen 15 jaar een flink aantal keer kelderde. In 2008 bijvoorbeeld, tijdens de financiële crisis. Maar ook recentelijk, toen de coronacrisis zorgde voor forse koersdalingen.

Was u in 2008 begonnen met beleggen? Dan had u het eerste jaar ongetwijfeld een flink verlies geleden. Had u zich vervolgens niets van die rode cijfers aangetrokken? Dan had uw belegde vermogen zich in de jaren daarna ook weer hersteld en had u vermoedelijk flink wat meer rendement behaald dan met een spaarrekening. Risicoloos beleggen bestaat niet. Verantwoord beleggen volgens ons wel. Als u uw geld gespreid belegt, het risico tijdig afbouwt én best wel lang de tijd heeft, dan vangt u een hoop van die risico’s af. Met dat laatste zit het bij toekomstige pensionado’s sowieso goed: de gemiddelde Nederlander werkt ruim 40 jaar. Dat is een van de redenen waarom pensioenfondsen al sinds de jaren 80 beleggen voor hun klanten.

Als je voor je pensioen belegt met belastingvoordeel, dan kun je dat belegde geld niet zomaar opnemen vóór je de AOW-leeftijd bereikt. Je geeft jouw geld daarmee jarenlang de kans om te groeien. En hoewel we de toekomst niet kunnen voorspellen, lieten de beurzen in het verleden altijd een positieve groei zien op de lange termijn. In vrijwel alle gevallen méér dan sparen. Bovendien sponsort de Belastingdienst leuk mee wanneer je belegt voor jouw pensioen. Dus nee, beleggen voor je pensioen is volgens ons niet hetzelfde als gokken. Beleggen voor uw pensioen is saai: regelmatig inleggen, blik op oneindig en je vooral niet laten leiden door sentimenten.

Hulp nodig bij jouw beleggingsportfolio? Met vermogensadvies helpen we jou verder!

 

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen?

Financiele_dienstverlening