Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Bel +31 (0)76 766 00 40 of mail info@dutchuncles.nl

Als zelfstandig ondernemer ben jij niet voor één gat te vangen. Ook niet als het op jouw pensioen aan komt natuurlijk. Ben jij hier al bewust mee bezig? Geen onnodige vraag, want het opbouwen van pensioen is voor iedereen belangrijk. Zo zorg jij er namelijk voor dat je ook tijdens je pensioen kunt genieten en dus voldoende te besteden hebt. Als ZZP’er zijn er echter wat extra stappen die je moet nemen zodat jij er zeker van bent dat jij er later financieel warmpjes bij zit. Maar hoe pak je pensioensparen als ZZP’er aan?

Hoeveel pensioen zit er in jouw potje?

Pensioen voor je oude dag is vaak opgebouwd uit verschillende inkomsten. Naast het basis AOW dat je ontvangt, wordt dit aangevuld met pensioen dat je hebt opgebouwd bij je werkgevers, privé inkomsten en pensioen dat je zelf opbouwt. Als ondernemer zit dit vaak net iets anders in elkaar en moet je zelf veel regelen. Zorg er daarom voor dat je nu al bezig bent met later. Hoeveel pensioen wil je opgebouwd hebben? Loop je geen risico op een pensioengat? Deze vragen geven je inzicht in jouw huidige situatie.

Zelf pensioen opbouwen

Als ZZP’er zijn er genoeg mogelijkheden om te zorgen voor voldoende pensioen op je oude dag. Naast het basis AOW dat je ontvangt, zijn er namelijk nog een aantal andere stappen die je kan nemen om zelf pensioen te sparen. We leggen jou graag uit welke opties je hebt!

1. Sparen

Een van de meest voor de hand liggende opties voor het opbouwen van pensioen als ZZP’er is om deze zelf bij elkaar te sparen. Dit door een vast bedrag per maand opzij te zetten en later aan jezelf uit te keren. Het nadeel van deze manier van sparen is dat het rendement laag ligt. Wil je meer rendement behalen, dan is beleggen een betere optie. Ook moet je rekening houden met vermogensbelasting die je betaalt over jouw gespaarde geld. Vind jij het een prettiger idee om het geld vast te hebben staan? Dan is banksparen een beter idee.

2. Banksparen

In tegenstelling tot zelfstandig sparen, zet je bij banksparen het gespaarde geld vast voor een lange periode. Periodiek wordt er geld gestort op een vaste rekening. Tussentijds is het dus niet mogelijk om geld op te nemen. De rente op deze rekeningen is vaak hoger omdat het geld voor lange periode vast staat. Het rendement is dus hoger en het is fiscaal voordeliger.

3. Lijfrente

Het afsluiten van een lijfrenteverzekering kan een mooie aanvulling zijn op je pensioen. Het afsluiten van deze verzekering doe je voor een vaste periode en is fiscaal vriendelijk. Het rendement van een verzekering is hierbij afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. Bij lijfrente kies je in de opbouwfase of je eenmalig of periodiek geld gaat storten. Dit kan bijvoorbeeld elke maand of per kwartaal zijn. Als jij met pensioen gaat, kan je de lijfrente uit laten keren als aanvulling op je pensioen.

4. Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Een andere mogelijkheid om pensioen te sparen als ZZP’er is door middel van het oudedagsreserve. Dit biedt een tijdelijk belastingvoordeel. Daardoor is het mogelijk om bijvoorbeeld in je bedrijf te investeren. Pas als je met pensioen gaat, moet je met de belastingdienst afrekenen. Hieraan zijn wel maximum bedragen en voorwaarden van toepassing, dus zorg ervoor dat jij je goed inleest over wat er bij jou past!

Pensioenadvies nodig? Vraag het aan onze adviseurs!

Heb jij jouw pensioenzaken al op orde? Wil jij dit bespreken met een onafhankelijk financieel adviseur? Dan staan wij voor jou klaar! Er zijn namelijk nog meer manieren om pensioen te sparen als ondernemer, zoals het beleggen van jouw pensioen.

Benieuwd waar we jou mee kunnen helpen? Ons team zorgt ervoor dat jij voorzien wordt van vakkundig pensioenadvies waar jij als ondernemer iets aan hebt. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. Ook advies voor andere zaken? Dan helpen wij jou verder met zakelijk financieel advies of vermogensadvies!

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen?

Financiele_dienstverlening