Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Bel +31 (0)76 766 00 40 of mail info@dutchuncles.nl
April 2017

Beleggen kun je om honderd-en-één redenen doen, maar over het algemeen beleggen Nederlandse huishoudens voor iets in de toekomst. voor die stip aan de horizon. Dat kan de studie van de kinderen zijn, het zeiljacht van hun dromen of – en dat zal steeds vaker gebeuren – als aanvulling op het pensioen. Laten we dat laatste even als uitgangspunt nemen, zelf pensioen sparen.

Stel even dat je 40 bent en nog zo’n 30 jaar denkt te moeten werken. Daarna verwacht je nog 20 jaar te moeten rondkomen van je pensioen. Je hebt – volledig afhankelijk van je levensstandaard en luxelevenseisen – zo’n drie ton extra nodig voor die periode (15.000 euro per jaar, even geen rekening houdend met de rente) bovenop je pensioenuitkering.

Nú een rekening openen

Dan kun je nu een rekening openen bij één van de talloze beleggingsplatforms van banken en vermogensbeheerders en er elke maand een vast bedrag naar toe sluizen.

Over de afgelopen decennia leverde een beleggingsportefeuille die redelijk gelijk verdeeld was tussen aandelen en obligaties zo’n 6 tot 7% rendement per jaar op. Dat betekent dat je vanaf nu 300 euro per maand zou moeten beleggen, dertig jaar lang om bij een rendement van 6,14% tot het eindbedrag van 3 ton te komen.

Maar de rente staat historisch laag na dertig jaar van stapsgewijze rentedalingen. Dat historisch rendement is gehaald in enkele decennia waarin het rendement op obligaties niet ver achterbleven bij dat van aandelen. Nu lijkt een lange periode aangebroken waarin de rente alleen maar kan stijgen, vermoedelijk vanaf ergens in 2016 en waarin obligaties daardoor minder opleveren.

Een gemengde portefeuille die slechts 4% per jaar oplevert – en dat is volgens Pimco, één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, optimistisch – vraagt al een maandelijkse inleg van 400 (in plaats van de eerdere 300 euro) om aan het doelkapitaal te komen.

Belastingvoordeel!

Maar als het pensioen het doel is, is er een oplossing die veel minder afhankelijk is van het behaalde rendement. Pensioensparen wordt door de overheid gestimuleerd met belastingvoordelen. Zo krijg je een percentage van je ingelegde geld terug van de fiscus. Wie in de hoogste belastingschaal zit, krijgt 52% van het belegd vermogen zomaar terug (waarbij wel een maximaal bedrag geldt). Vergelijkbaar met de hypotheekrenteaftrek. Dat voordeel kan al snel oplopen tot meerdere duizenden euro’s per jaar.

Natuurlijk is er geen gratis lunch. Het geld staat vast tot de vastgelegde einddatum (de voorziene pensioendatum) en het tegen die tijd opgespaarde kapitaal moet daarna stapsgewijs worden uitgekeerd over een periode van vijftien tot twintig jaar. En dan moet er wel belasting over betaald worden. Maar dat percentage ligt een stuk lager dan het fiscale voordeel van nu. Geen gratis lunch dus, maar wel eentje met forse korting. Daar komt nog bij dat het geld op de pensioenbeleggingsrekening vrijgesteld is van de 1,2% vermogensrendementsheffing die je op een gewone beleggingsrekening wel af moet dragen.

En dat het geld vaststaat tot de einddatum lijkt misschien een beperking, maar het is het beste dat pensioenbeleggers kan overkomen. Want nu kun je het niet onderweg opnemen en uitgeven. Aan dat jacht-van-je-dromen, bijvoorbeeld. Om dan later met een pensioengat te zitten. Fiscaal gestimuleerd pensioenbeleggen is een no brainer voor iedereen die echt voor zijn pensioen belegt. Je bent een dief van je eigen pensioen als je dat voordeel laat liggen. Benieuwd hoe pensioenadvies en vermogensadvies van Dutch Uncles jou kan helpen met een gezonde pensioenopbouw? Neem snel contact met ons op!

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen?

Financiele_dienstverlening