Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Bel +31 (0)76 766 00 40 of mail info@dutchuncles.nl

Bank moet vooruitbetaalde hypotheekrente accepteren

juli 2017

Het kan aantrekkelijk zijn om hypotheekrente vooruit te betalen. Banken zijn er vaak niet blij mee. Volgens het klachteninstituut kan een bank het niet weigeren.

In december alvast de hypotheekrente voor het eerste half jaar van het nieuwe jaar betalen is in sommige gevallen fiscaal aantrekkelijk. Het klachteninstituut Kifid heeft uitspraak gedaan in een zaak waarin de Rabobank weigerde om mee te werken aan het vooruitbetalen. De bank wilde eind 2016 hier niet aan meewerken, omdat het extra kosten met zich meebrengt. Volgens het klachteninstituut was de afwijzing van de bank onterecht. De klant van de Rabobank heeft recht op een vergoeding van 300 euro voor misgelopen fiscaal voordeel.

Wanneer is hypotheekrente vooruit betalen aantrekkelijk?

Het aan het eind van het jaar vooruit betalen van hypotheekrente kan meerdere voordelen hebben. Door de betaling in nog het oude jaar krijg je eerder de teruggave over de betaling van de hypotheekrente, maar dit kun je ook krijgen met een voorlopige teruggave. Daarvoor hoef je de hypotheekrente niet vooruit te betalen. Daarnaast kan het ook nog de volgende voordelen hebben:

  • In het nieuwe jaar heb je een lager inkomen. Stel, je kunt de betaalde hypotheekrente nu aftrekken in de hoogste belastingschijf. Als het inkomen volgend jaar sterk daalt, kun je de betaalde hypotheekrente aftrekken tegen een lager belastingpercentage. Door een vooruitbetaling krijg je nog het hoger fiscaal voordeel;
  • Op 1 januari kijkt de belastingdienst hoeveel vermogen je op de rekening hebt. Er geldt een vrijstelling van 25.000 euro per belastingplichtige. Over het meerdere ben je vermogensrendementsheffing verschuldigd. Door de hypotheekrente 6 maanden vooruit te betalen, druk je het vermogen op 1 januari.

Mag de bank kosten rekenen voor het vooruit betalen?

Volgens de uitspraak van het Kifid mogen banken kosten rekenen. Het moet wel gaan om redelijke kosten. Ze moeten te herleiden zijn naar de werkzaamheden die verricht worden. Ook moet de huiseigenaar hier vooraf over geïnformeerd worden. De hoogte van de hypotheekrente moet wel vast staan voor de periode waarover wordt vooruitbetaald. Van de Belastingdienst mag je maximaal 6 maanden vooruit betalen.

Hoe staan de banken hier tegenover?

Ze krijgen het geld eerder, maar toch zijn ze er niet blij mee. Banken moeten namelijk extra kosten maken om het te incasseren, verwerken en administreren. Businessinsider.nl heeft eind 2015 onderzocht in hoeverre de drie grote banken bereid zijn om mee te werken aan het vooruitbetalen van hypotheekrente. De ING was hiertoe bereid, de Rabobank en de ABN Amro niet.

Share This